این تهدید وجود دارد که مفتیهای سعودی در جلسه خود در ریاض، فتوایی را علیه سازمان ملل صادر کنند و آن را ضدمسلمان بخوانند، که این به معنای عدم ارتباط شورای همکاری با سازمان ملل و قطع کمکهای مالی سازمان است.
گروه بینالملل مشرق - متحدان بلوک عربستان، بر سر قرار گرفتن ائتلاف عربی به رهبری عربستان در فهرست کودککشی، فشارها را بر دبیرکل سازمان ملل افزایش دادهاند. ریاض تهدید کرد که نه تنها کمک خود را به برنامه حمایت از فلسطینیها قطع میکند، که سایر کمکهای مالی به سایر برنامههای سازمان ملل را هم مورد بازنگری قرار خواهد داد.
روز دوشنبه، سازمان ملل اعلام کرد که حاضر است نام ائتلاف عربی را از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودک حذف کند، به شرط آن که یک هیات جهانی به طور مشترک با خود سعودی ها، پرونده قتل کودکان یمنی در جریان تجاوز نظامی ائتلاف سعودی را مجددا مورد بررسی قرار دهند.
اینحذف نام مشروط، صدای اعتراض گروه های حقوق بشری خشمگین را بلند کرد. آن ها دبیرکل سازمان ملل را به تسلیم و تابع بودن در برابر کشورهای ذینفوذ متهم میکنند. آنها میگویند که او که در آخرین سال دور دوم ریاست خود قرار دارد، عملا میراث خود را در این سمت تخریب میکند.
یک منبع ناشناس از درون سازمان ملل به رویترز گفت که دفتر بان کی مون با تلفنهای بیامان وزرای خارجه کشورهای متحد عربستان بمباران شده است. کارمند دیگر این دفتر می گوید:
«ارعاب، تهدید، فشار....این یک باج گیری واقعی است.»
یک منبع دیپلماتیک به رویترز گفت که این تهدید هم وجود دارد، «مفتیهای سعودی در جلسه خود در ریاض، فتوایی را علیه سازمان ملل صادر کنند و آن را ضدمسلمان بخوانند، که این به معنای عدم ارتباط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با سازمان ملل و قطع کمکها و حمایتهای مالی از برنامه های این سازمان است.»
در عربستان تنها شمار معدودی از مفتیان ارشد که توسط دولت سعودی منصوب می شوند، می توانند فتوی صادر کنند و بسیار رایج است که اصولا حاکمان سعودی، برای محکم کردن پایههای حکومت خود، فتواهایی را به این مفتیان سفارش می دهند و آن ها صرفا آن را تایید و اعلام می کنند.
سفیر عربستان در سازمان ملل، «عبدالله المعلمی»، در این زمینه گفت که تهدید و ارعابی از سوی کشورش در کار نیست و عربستان همیشه به سازمان ملل بسیار متعهد بوده است. او تهدید فتوا را هم رد کرد: «این مسخره است. مفتیان تنها برای محکوم کردن قرار گرفتن نام ائتلاف در فهرست سیاه سازمان ملل در ریاض جمع شدند.»
عبدالله المعلمی، سفیر سعودی در سازمان ملل
روز دوشنبه، المعلمی در واکنش به اعلام دولتها و گروههای مسلحی که به حقوق کودکان تجاوز می کنند، توسط سازمان ملل، آن را «کاملا اغراق شده» خواند و خواستار اصلاح هر چه زودتر آن شد.
اعتراض اصلی سعودیها این است که که چرا سازمان ملل در تهیه گزارش خود، از اطلاعات دولت مستعفی و فراری عبدربه منصور هادی که مورد حمایت ائتلاف سعودی است، استفاده نکرد! عربستان از این که در این گزارش، ائتلاف سعودی که خود پای اصلی ماجراست، طرف مشورت قرار نگرفته، به شدت عصبانی است!
با این حال، سخنگوی سازمان ملل، «استفن دوجاریک»، روز سه شنبه در مصاحبه با رویترز گفت که بر خلاف ادعای سعودیها، سازمان ملل پیش از اعلام نام ائتلاف به عنوان ناقض حقوق کودکان، با نمایندگان آن مشورت کرده بود.
استفن دوجاریک
ظاهرا عربستان تهدید کرده که در مرحله اول، کمکهای مالی خود را به «آژانس امداد و عمل ملل متحد» برای پناهجویان فلسطینی قطع خواهد کرد. در حال حاضر چهارمین کمک کننده به این آژانس (بعد از آمریکا، اتحادیه اروپا و بریتانیا) است که سال گذشته حدود 100 میلیون دلار به آن پرداخت کرد. از سوی دیگر، کویت و امارات متحده عربی، موئتلفان عربستان در جنگ علیه مردم یمن هم، که سال گذشته روی هم حدود 50 میلیون دلار به فلسطینیها کمک کردند، قرار است در اعتراض، این بودجه را قطع کنند.
استفن دوجاریک به رویترز گفت که علاوه بر عربستان، کشورهای اردن، امارات متحده و بنگلادش هم با دفتر رییس سازمان ملل تماس گرفتند و اعتراض کردند. بعد از آنها نوبت دیپلمات های مصر، کویت و قطر در آمریکا بود که به شدت به این اقدام آقای بان کی مون اعتراض کنند.
ائتلاف عربی که یمن را مورد تهاجم قرار داده است شامل عربستان سعودی، امارات، بحرین، کویت، قطر، مصر، اردن، مراکش، سنگال و سودان می شود.
هنوز، دست کم در ظاهر، قرینهای وجود ندارد که آمریکا و دیگر متحدان غربی عربستان از سازمان ملل خواسته باشند که نام ائتلاف سعودی را از فهرست سیاه خارج کند.
طبق گزارش سازمان ملل درباره کودکان و مناقشه مسلحانه در یمن، ائتلاف به رهبری سعودی مسوول مستقیم دست کم 60 درصد از کودکان کشته و مجروح شده در یمن، در سال گذشته بوده است. طبق این گزارش تاکنون 510 کودک شهید و 667 کودک زخمی شدهاند (که البته یک برآورد بسیار دست پایین است و رقم واقعی بسیار بیشتر از این آمار به نظر میرسد).
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، «مارک تونر»، در کنفرانس مطبوعاتی گفت که نمیداند که آیا دولت آمریکا درباره این گزارش با سازمان ملل در تماس بوده یا نه و باز به کلی گویی و دادن اندرزهای اخلاقی به طرفین بسنده کرد:
«ما حفاظت از کودکان را در مناقشه مسلحانه در یمن، بسیار جدی میگیریم!؟....و همچنان از همه طرفها میخواهیم که از غیرنظامیها حفاظت کنند و به تعهدات خود نسبت به قوانین انساندوستانه بین الملل پایبند باشند.»
با این که سخنگوی سازمان ملل، حذف نام ائتلاف به رهبری سعودی را منوط به تشکیل یک کمیته بررسی مشترک بین سازمان ملل و ائتلاف سعودی دانست، سفیر سعودی در سازمان ملل، المعلمی، با وقاحت تمام خواستار حذف «برگشت ناپذیر» و «بلاشرط» شد. متاسفانه، با توجه به سوابق قبلی از عدم پایمردی دبیرکل سازمان ملل بر سر موضع، و البته دست و دلبازی سعودیها در خرج کردن پول و «خریدن آدم» ها، بسیار محتمل است که این بار هم حرف المعلمی به کرسی بنشیند.
تصمیم سازمان ملل برای قرار ندادن رژیم صهیونیستی در لیست ناقضان حقوق کودک بعد از «کودک کشی» بزرگ این رژیم در غزه در تابستان 2014، که خود بعد از لابیهای سنگین اسراییل و آمریکا با بان کی مون صورت گرفت، نشانی از آن بود که بان کی مون به شدت در برابر ارعاب و تهدید آسیب پذیر است. مضاف بر این که وقتی شورای امنیت حمایت قاطعی از رییس سازمان ملل انجام نمیدهد، انتظار چندانی هم نتوان از این دبیرکل به شدت محافظه کار و محتاط داشت.
یک منبع دیپلماتیک در سازمان ملل که نخواست اسمش فاش شود، به رویترز گفت که مجادله اخیر میان سازمان ملل و مراکش، بر سر استفاده بان کی مون از واژه «اشغال» در توصیف حضور مراکش در یک منطقه مورد مناقشه در صحرای غربی، یک سابقه بد ایجاد کرد. این منبع متذکر میشود که وقتی در اوایل سال جاری، دولت مراکش خواهان خروج شماری از کارکنان غیرنظامی برنامه صلحبانی این سازمان از خاک خود شد، شورای امنیت قرص و محکم پشت دبیرکل نایستاد. به اعتقاد این دیپلمات، این گونه سوابق، یک بدعت خطرناک در این نهاد جهانی 193 عضوی است:
«پیام روشن است....اگر شما برای دبیرکل گردن کلفتی کنید، شورای امنیت به کمک او نمیآید.»
سلام دوستان وسروران عزیز
به وبلاگ خودتان خوش آمدید امیدوارم لحظات شادی داشته باشید لطفا پس از خواندن و مشاهده هر مطلب نظرات خود را مرقوم فرمایید. متشکرم